Welkom op mijn nieuwe site

25 juli: de dag buiten de tijd op de maya-kalender

Op 25 juli 2000 schreef ik mijn praktijk in bij de Kamer van Koophandel: Centrum de Rond, Praktijk voor Nieuwetijds Psychotherapie. Op 25 juli 2018 kreeg ik mijn eerste volledige pensioen-maand-bedrag overgemaakt en mijn praktijk bestond die dag 18 jaar.

Tijd voor een nieuw begin, tijd om opnieuw mijn vleugels uit te slaan. En hoe kan dat nou mooier en vrijer dan ‘buiten de tijd’ dacht ik zo.

Een vernieuwd aanbod

Een nieuwe website, een vernieuwd aanbod: de verbinding van psychotherapie met complementaire zorg onder hetzelfde dak, bij dezelfde persoon. Is de tijd er rijp voor? Vroeg ik me ook af in 2000 toen ik mijn praktijk voor ‘nieuwetijds psychotherapie’ startte, nooit een probleem geweest. Ik ga ervan uit: nu ook niet.

Gedachte van de dag

Trauma verandert het brein. Traumabehandeling richt zich op het nu, het trauma herhaalt zich in het nu. Vooral het lichaam onthoudt het trauma, taal schiet te kort. Professor Bessel van der Kolk

Bessel van der Kolk is psychiater en gespecialeerd in traumabehandelingen, auteur van het boek Traumasporen. Hij betoonde zich op het recente congres in Ede een enthousiast voorstander van yoga en van het trainen van de ademhaling met de hartcoherentiemethode. Verwerking kan volgens hem alleen plaatsvinden bij een ‘duaal bewustzijn’. Dat betekent dat iemand tegelijkertijd contact moet kunnen hebben met de primitieve emoties vanuit het reptielenbrein als met het overzicht vanuit de prefrontale cortex. Iets waar het trainen van hartcoherentie behulpzaam bij is.